Hírek

2019. november 6-7-én részt vettem Londonban a Fortius International Sport Injury Conference (FISIC) -en. Ez egy nemzetközi sport sérülésekkel foglalkozó konferencia volt, mely a világhírű londoni Fortius Clinic szervezésében 2 évente kerül megrendezésre és külön ízületek lebontva foglalkozik az élsportolókat valamint a hobbi sportolókat, illetve para sportolókat érintő sérülésekkel, illetve azok legkorszerűbb kezelési módjaival. Idén kiemelt téma a futball és a rögbi volt. Én a boka-, láb- és térd sérüléseket érintő szekciókban vettem részt. Az Egyesült Királyság legismertebb térd- és lábsebeszein kívül Németországból, Franciaországból, Spanyolországból, Svájcból, Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkeztek világklasszis sportolókat rendszeresen kezelő specialisták, akiktől sokat lehetett tanulni a különböző sérülések ellátásáról, aszerint hogy a sérülés az adott bajnokság elején, közepén vagy a szezon vége fele történik. Érdekes volt a sportba visszatérés időzítéséről is hallani a világ elitjébe tartozó sportklubok által alkalmazott szakemberek gondolatait. Olyan prominens személyiségek előadásain volt alkalmam részt venni, mint pl. az angol futball es rögbi válogatott mellett dolgozó ortopéd sebészek es fizioterapeuták, a Chelsea és a Barcelona futball klubok játékosait operáló sebészek, valamint a világbajnok Dél-Afrikai Köztársaság rögbi válogatott játékosait kezelő kollega, továbbá korábbi többszörös világbajnok es olimpiai illetve paraolimpiai bajnok sportolók számoltak be saját tapasztalataikról. 

2017.10.03-án ismét részt vettem Londonban, a Queen Elizabeth II. Konferencia Központban megrendezett, London Knee Meeting-en. Ezen az évente sorra kerülő tudományos rendezvényen vezető brit, amerikai, német, francia, belga térd sebész specialistáktól hallhattuk, láthattuk a térd leggyakoribb betegségeit illetően az általuk ajánlott, jelenleg legkorszerűbbnek tartott kezelési stratégiákat.

Saját privát praxisomban eddig is nagyrészt az elhangzott módszereket alkalmaztam, az újdonságokat pedig igyekszem az egyre bővülő lehetőségekhez mérten meghonosítani hazánkban is.