Műtéti tevékenység

1. Mi a Lipogems® regeneratív terápia lényege?

A szervezet bőr alatti zsírszövetéből, leggyakrabban a hasfal bőre alól kinyert zsírból zárt rendszerben előállított, differenciálatlan, „elkötelezetlen” sejtek, az ún. mezenchimális őssejtek/regeneratív sejtek (MSC-s) szöveti regenerációt biztosító hatásának terápiás célú felhasználása.

 

2. Milyen esetekben indikált a mozgásszervek Lipogems® kezelése?

Gyakorlatunkban jelenleg a nagyízületek kopással járó, ún. degeneratív betegségei esetén ajánljuk olyan egyéneknél, akiknél

 • fiatal koruk ellenére valamilyen porcsérülés alakult ki, melynek helyreállítása visszaadhatja a teljes aktivitást;
 • az egyébként előreláthatóan szükséges ízületpótló protézis műtétekig még idő nyerhető;
 • a protézisműtét ugyan indokolt lenne, de azt vagy a beteg általános állapota vagy egyéb kísérő betegségei miatt nem lehet elvégezni, vagy a beteg elzárkózik a protézisbeültetéstől.

 

3. Miből áll a beavatkozás?

Helyi érzéstelenítésben, leginkább a hasfal egyik vagy mindkét oldalának alsó részén ejtett néhány milliméteres metszésből gyakorlatilag fájdalommentesen érzéstelenítjük a leszívandó zsírszövetet, és a zsír kinyerése után egy zárt rendszerben előállítjuk a transzplantációra kész szövetállományt, amelyet azonnal a kezelendő ízületbe injektálunk.

 

4. Melyek a kezelésbe vétel orvosi feltételei?

 • Kielégítő általános állapot.
 • Leszívásra alkalmas mennyiségű zsírszövet valamelyik hozzáférhető testtájon.
 • Véralvadásgátló szedése esetén olyan készítmény alkalmazása, amely jelentős vérzésveszéllyel nem jár.

 

5. Mennyi ideig tart a beavatkozás?

A beavatkozás egyszerű, de soklépcsős folyamat, ezért összesen – a kezelt ízületek számától függően – mintegy 45–75 percig tart a műtőben, majd 1-2 óra pihenés szükséges a beavatkozás után. Ritka kivételtől eltekintve helyi érzéstelenítésben végezzük.

 

6. Mennyi ideig hatásos?

A kezelés után 12 hét múlva javasoltak az első kontrollvizsgálatok. Ez alatt az idő alatt már általában, de még nem szükségszerűen érezhetők a gyógyulás kezdeti jelei. Ezt a módszert Magyarországon először 2016 januárjában, Debrecenben Csernátony professzor úr végezte, én magam is tőle tanultam meg és Pécsett a Da Vinci Magánklinikán ugyanazon év második felében kezdtem el. Hazai hosszú távú tapasztalat a Lipogems® kezeléssel még nincs. Külföldi, olasz, amerikai és lengyel tapasztalatok alapján az első kezelés után kb.1.5–2 évig tarthat a hatás. A Lipogems® beavatkozás azután megfelelő indikáció esetén ismételhető, és az ismétlés után is hasonló ideig vagy akár tovább is hatásos lehet. 

 

7. Ízületeken kívül is lehet alkalmazni?

Minden makacs, krónikus mozgásszervi panasz esetén lehet helye a Lipogems® kezelésnek, mint pl. golf­ és teniszkönyök, ugrótérd, krónikus sarokcsontfájdalom. Ezekkel azonban jelentős tapasztalat egyelőre nincs. 

 

Tennivalók a Lipogems® regeneratív terápia mozgásszervi alkalmazása előtt

1. Nélkülözhetetlen egy személyes szakmai konzultáció a kezelést végző szakemberrel, melynek részei:

 • A beteg korábbi orvosi dokumentációinak áttekintése.
 • A panaszaival kapcsolatos eddigi kezelések dokumentációi (kezelési lapok, ambuláns lapok, zárójelentések stb.).
 • Röntgenfelvétel, és ha van, CT- vagy MR-felvétel lemezen történő bemutatása. Szöveges lelet vagy leírás nem elégséges! Térdröntgen esetén állva készült felvételt kérünk.
 • A háziorvostól a beteg gyógyszeres kezelésével kapcsolatos nyilatkozat.
 • A beteg részletes felvilágosítása, esélyeinek ismertetése, valamint a felmerülő egyéb kérdések és kívánságok megbeszélése. 

2. Tekintettel arra, hogy ez a kezelés nem tartozik az Egészségbiztosító által finanszírozott beavatkozások közé, a betegnek szerződést kell kötnie a beavatkozás elvégzéséhez a beavatkozást végző intézménnyel.

 

Tennivalók a Lipogems® kezelés után

1. Egy hétig a kezelt ízület tehermentesítése javasolt.

Ez alatt az idő alatt csípő­ és térdízületi kezelés után az ízület terhelése csak a legszükségesebb mértékben kívánatos. Ugyanakkor nagyon fontos a rendszeres mozgatás a fájdalom határain belül. Alsó végtag esetében szoba-kerékpározás, illetve a különböző irányú mozgások minél gyakrabban történő végzése, felső végtag esetében ugyancsak aktív ízületi mozgatás javasolt. Gyógytornász segítségére ehhez nincs szükség. 

2. A kezelt ízület hűtése jégzselével vagy hideg vizes zuhanyoztatással, emellett szükség esetén fájdalomcsillapító bevétele javasolt. 

3. A pihentetés után az ízületet fokozatosan, a fájdalom határain belül érdemes igénybe venni. 

4. A zsírleszívás helyén általában (de nem minden esetben) egy öltés található, amely kb. hét nappal a műtét után távolítható el sebészeten, addig víz ne érje! Ha a kötés vizes lesz vagy elkoszolódik, steril cseréje javasolt. 

5. Ha bármilyen panasza vagy kérdése van, kezelő orvosához fordulhat. 

6. Kontrollvizsgálatot rutinszerűen, mintegy három hónappal a beavatkozás után szoktunk végezni. 

7. Előfordul, hogy a kezelés eredménye csak négy­öt hónappal a beavatkozás után jelentkezik. Az, hogy sikeres kezelés után meddig tart a beteg panaszmentessége, nem megjósolható. 

8. A kezelésbe vétel előtt saját tapasztalataink alapján jó közelítéssel megítélhető, hogy milyen eséllyel várható javulás, de minderre objektív mérce nincs, és így garancia sem vállalható. 

9. Amennyiben néhány évig panaszmentes a beteg, és szeretné megismételni a kezelést, ennek akadálya nincs, de újabb vizsgálat és az aktuális állapot dönti el, hogy vállaljuk-e a kezelését. 

10. A Lipogems® kezelést olyan ortopéd sebész szakemberek végzik, akik maguk is rendszeresen végeznek nagy ortopédiai műtéteket, többek között ízületi protézis beültetését. 

11. A Lipogems® kezelés után – amennyiben szükségessé válik – nincs akadálya a nagyízületi protézis műtét elvégzésének. 

12. Nagy hangsúlyt fektetünk a kezelés felelősségteljes indikációjára. Eddigi tapasztalataink alapján a kezelés iránt érdeklődő betegek egyharmadát tartottuk csak kezelésre alkalmasnak, így felvállalhatónak.

 

Gyakran lsmételt Kérdések

K.: Miért használnánk zsírszövetet az ortopédiában?

V.: Zsírszövetet már évtizedek óta alkalmaznak különböző beavatkozásokhoz a helyreállító sebészet és a sebkezelés területén, de napjainkban már különféle regeneratív terápiákban is. Az elmúlt időszak kiterjedt kutatásai alapján, a zsírszövet regenerációs képességének tudományos elfogadottsága nagymértékben megnőtt, és használata, mint szerkezeti ortopédiai szöveti graft, mára már elfogadott klinikai módszerré vált. A Lipogems® az amerikai FDA (Food and Drug Administration) szigorú szabályai alapján is elfogadott és engedélyezett [510 (k)]. A Lipogems® egy „point of care”, minimál invazív eljárás, amelyben a páciens saját szövetét használják lágyszöveti defektusok feltöltésére és strukturálására, valamint a párnázó szövetek pótlására az ízületekben.

 

K.: Mi van a Lipogems® története mögött?

V.: A Lipogems® készülék feltalálója Dr. Carlo Tremolada, az ismert olasz száj­ és plasztikai sebész. Dr. Tremolada olyan megoldást keresett, amellyel egy simább és viszkózusabb, zsírszöveti graftot tud előállítani, amellyel kezelni lehet a defektusokat, és amellyel természetes volumetrikus hatás érhető el az arcon. Amire még maga sem számított az az volt, hogy a zsírátültetések során oly jellemző zúzódások szignifikánsan csökkentek, és az általa kifejlesztett eszközzel feldolgozott zsírszövet szintén jelentős regeneratív hatást gyakorolt a kezelt terület alatti szövetekre is. Tapasztalatai visszaigazolása érdekében értékelésre elküldte találmányát kollégáinak a következő neves intézményekbe: University of Miami, Pasteur Institute, UCLA. A visszajelzések alapján finomított és továbbfejlesztett eszköz ezek után megkapta a legjelentősebb orvostechnikai eszközöket minősítő jelöléseket szerte a világon: CE (Európa), TGA (Ausztrália), FDA 510 (k) (USA). A zárt, steril eszköz egyszerűen és hatékonyan állít elő átültetésre alkalmas autológ zsírszövetet, amely természetes regeneratív hatásainak köszönhetően széleskörűen felhasználható a gyógyításban, beleértve az ortopédiát és az esztétikai sebészetet is.

 

K.: Miért jobb a Lipogems®, mint a zsírátültetést alkalmazó többi termék?

V.: A tradicionális zsírátültetési technikák nem képesek ennyire effektíven eltávolítani az átültetendő zsírszövetből a vér, olajosszerű és egyéb szövettípusok maradványait, amelyek gyulladáshoz és a kezelt terület dagadásához vezethetnek. Továbbá a más technológiákkal kinyert graftok gyakran tartalmaznak nagyobb csomókat, ami lehetetlenné teszi a vékony tű segítségével történő egyenletes beültetést. Más hasonló céllal létrehozott eljárások egyéb eszközöket és gyakran enzimeket használnak, amelyek bonyolultabbá, hosszadalmasabbá teszik a beavatkozást, és roncsolhatják a szövet természetes struktúráját és mikrokörnyezetét.

 

K.: Kik a versenytársak?

V.: A Lipogems® a maga nevében egyedülálló, hiszen csak az emberi szervezettel teljesen kompatibilis fiziológiás sóoldatot és egy kismértékű fizikai mikrofrakturálást alkalmaz. Más eljárások vagy centrifugákat alkalmaznak, ahol sérülhet a szövetállomány és a mikrokörnyezet, vagy az enzimatikus lebontás elvén működnek. Az enzimalapú eljárások csak bizonyos sejttípusokat hagynak életben, kiszakítva őket a természetes környezetükből. Ennél fogva ezeket az eljárásokat nem fogadja el az FDA (USA) minimális kezelést alkalmazó eljárásokként.

 

K.: Mik a Lipogems® előnyei?

V.: A beavatkozás rendkívül egyszerű és gyors. A Lipogems® olyan saját szövetállományt használ, amely nem érintkezik semmilyen külső szennyeződésforrással – pl. a laboratóriumi feldolgozás és az ahhoz szükséges szállítás során esetlegesen felmerülő veszélyek –, ezért gyakorlatilag kizárja a fertőzésveszélyt és más kórokozók a páciens szervezetébe jutását. A Lipogems® az alternatív megoldásokat kereső páciensek „következő generációs” alternatívája a hagyományos beavatkozásokhoz képest.

 

K.: Jelentek­e már meg tudományos publikációk/végeztek-e már klinikai kísérleteket a technológiával kapcsolatban?

V.: A zsírszövet és annak a különböző orvosi területeken történő felhasználása során kifejtett hatásai és alkalmazható tulajdonságai már jelentős tudományos vizsgálati és szakmai publicisztikai háttérrel rendelkeznek. „Valószínűsíthető” regeneratív hatásairól is széles körű tudományos értekezés áll rendelkezésre. A technológia újszerűsége ellenére (CE minősítés 2014­ben) már állnak rendelkezésre klinikai eredmények is. A technológia a világ legelismertebb kutatóintézeteiben [Pasteur Institute, Case Western Reserve, University of California Los Angeles (UCLA), University of Miami] már átesett vizsgálatokon, és a Lipogems® és annak hatásai jelenleg is több mint 40 klinikai kutatásban szerepelnek világszerte különböző sebészeti alkalmazásokban. Ezek eredményeit a vizsgálatok lezárulta után mutatják be a különböző szakmai és tudományos fórumokon, csatornákon.

 

K.: Ez egy őssejtkultúra?

V.: Bár a zsírszövet, mint egyéb más szövettípusok, nagy számban tartalmaz felnőttkori/mezenchimális őssejteket, a Lipogems® eszköz nem kifejezetten ezek és csak ezek szeparációjára, hanem a zsírszövet leszívására, mosására/tisztítására/mikrofrakturálására lett kifejlesztve. Ennek következtében a technológia nem választja szét a regeneratív (ős)sejteket az őket magukba foglaló szövetkörnyezettől, ezért ebben a formában nem állítható, hogy a Lipogems® egy ,,klasszikus értelemben vett” őssejtkultúra. Ezzel szemben, mivel az eljárás megőrzi mind a zsírszövetben kiemelkedően nagy számban jelen lévő, akár más szövettípusokká átalakulni is képes, a regeneráció szabályozásáért felelős sejteket, mind azok teljes természetes környezetét, de eltávolítja a hasonló tulajdonságokkal nem rendelkező sejttípusok jelentős részét, kijelenthető, hogy a Lipogems® eljárás eredményeként visszamaradó és autológ átültetésre kerülő szövettömeg a természetes előfordulási sűrűségnél jóval nagyobb számban tartalmazza az átalakulásra, valamint a regeneráció beindítására és szabályozására képes sejteket.

 

K.: Tekinthető az eljárás zsírleszívásnak?

V.: Annak ellenére, hogy a Lipogems® technológia során átültetésre kerülő sejttömeget a páciens erre alkalmas testtájáról zsírleszívással eltávolított zsírszövetből nyerjük, a Lipogems® eljárás nem tekinthető zsírleszívásnak. Annál is inkább, mivel az eljárás során folytatott zsírszövet eltávolításának a célja nem esztétikai, bariátriai vagy egyéb egészségügyi hatás elérése, hanem az adott eljáráshoz szükséges mennyiségű redukált zsírszövet kinyerése, és mindössze egy tompa végű, minimál invazív módon használható kanült használnak hozzá.

 

Magyarországon forgalmazza:

Központi telefonszám: +36 20 429 0845
E­mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.medropolitan.hu